tirsdag den 10. december 2013

Det vigtigste julebag

Her er det ikke småkager der står øverst på ønskelisten..... Nej, det er hjemmebagte birkes.

Det startede med at vores datter på et tidspunkt ikke måtte mælk i en periode. Så vi bagte alt vores brød selv og derfor begyndte vi at bage disse birkes. De har fulgt os siden og er blevet en af vores faste juletraditioner.

Birkes

Ca. 25 stk.

50 g gær
3 dl mælk eller soyamælk / mandelmælk
2æg
1½-2 tsk. salt
1 spsk. sukker
180 g grahamsmel, speltmel eller andet groft mel
Ca. 350 g hvedemel
200 g smør/margarine (Mælkefri = Fri fra Coop)
Pynt:
1 æg
Birkes

Rør smuldret gær ud i kold mælk og rør 2 æg, salt, sukker og ca. halvdelen af melet i. Sigt resten af melet i efterhånden og ælt en blød, smidig dej, der stilles til hævning ca. 40 min.

   Vend dejen ud på et let meldrysset bord og rul den ud i to aflange plader. Læg tynde skiver koldt smør på 2/3 af dejen og fold den i tre lag ved at folde dejen uden smør ind først. Rul ud til smørret begynder at vise sig og fold igen sammen i tre lag. Gentag udrulning og sammenfoldning 2-3 gange mere, læg evt. dejen koldt mellem udrulningerne, hvis den bliver klistret.
Sidste gang rulles dejen ud til to lange smalle plader, der foldes i tre lag på langs. Skær ca. 5 cm brede stykker af og læg dem på bageplade, hvor de efterhæver 15-20 minutter. Pensl med pisket æg og drys tæt med birkes. Pas på, at der ikke løber æg ned ad siderne, så hæver brødene skævt.
Bages midt i ovnen ved 210-220o i 12-15 minutter.

Tips

Birkesene kan fryses.
 
Hen af vejen fandt vi ud af at vores datter, har problemer med bl.a. pollenallergi. Så nu bliver de bagt med almindelig mælk...
 
MEN birkes hører sig til, for at det kan blive jul :-)
 
God dag til jer.

2 kommentarer:

 1. De ser rigtig julehyggelige ud, men Fri fra brugsen er det ikke for "blødt" eller er det nemt nok at rulle i?
  knus.

  SvarSlet
 2. Hej Margith

  Det brugte jeg da, datteren ikke måtte få mælk :-)
  Men Smør eller bagemargarine er bedre.... Og så har jeg en speciel rapsmargarine, som jeg bestiller specielt hjem. (Det er hundedyrt og jeg skal købe 20 pakker af gangen) men der er ingen mælk i.
  Kh
  Hanne

  SvarSlet

Tak fordi du giver dig tid til at lægge en kommentar.