fredag den 9. maj 2014

Maxi focaccia med pesto

Kender I det? Man har bagt et brød tusind gange og så er det kommet i glemmebogen... Sådan er det med denne focaccia...

- Men så skrev datteren en sms... Mor, det pestobrød... Har du en opskrift.... Jeg skulle da lige komme i tanke om, hvad hun mente.... Men det var altså focaccia med pesto.
- Og så var jeg da også nød til at bage et....

Den færdige focaccia ligger på bagestenen

En slice til at spise..

Maxi focaccia med pesto

25 g gær
3 dl lunkent vand
3/4 tsk salt
1 spsk rapsolie
100 g spelrmel
ca. 350 g hvedemel
Hjemmelavet persillepesto

Gæren røres ud i vandet.
De øvrige ingredienser tilsættes.
Dejen æltes igennem i ca. 15 minutter.
Stilles lunt til hævning, dækket med et vådt klæde i ca. 1 time.

Hvis du har en bagesten tændes ovnen med bagestenen efter dejen har hævet 30 minutter.
(hvis du ikke har en bagesten, kan du vente med at tænde ovnen til dejen er forhævet).

Dejen rulles ud til en firkant på ca. 40 x 30 cm og lægges på en bageplade med bagepapir.
Efterhæver ca. 10  minutter.
Pestoen smøres på.

Focacciaen bages ca. 15 minutter ved 225 grader.

Brødet smager lækkert til sommerens salater og grillmaden...

Håber på en solrig sommer...


tirsdag den 6. maj 2014

Anton

Anton er min nye ven. En gang imellem er vi de bedste venner men ikke altid... Vi skal jo lige lære hinanden at kende.

- Anton, det kalder jeg min surdej. Jeg har læst et sted, at hvis man gav sin surdej et navn, så blev det nemmere at passe den. Så min hedder: Anton.

Jeg ønskede og fik bogen `Den økologiske bager` i fødselsdagsgave. Den er en af bagerene fra Emmerys som har skrevet den. Alt er økologisk... Ja. På nær det Atamon, han kommer i appelsin- og citronpastaen og hindbærmarmeladen... Hvorfor H**** kommer man Atamon i, når man ved hvor giftig det er! - Nå. det var vist et sidespring.


Anton bobler lystigt
Tilbage til Anton.
I bogen står der hvilket mel, jeg skulle bruge... Og jeg tænkte: Hvor finder jeg lige det? Surdejen skal stå på køkkenbordet og der skal røres i den et par gange hver dag. Den skal helst fodres og bruges hver anden dag.... Puha. Tænkte jeg.

Vi var i Århus en dag, hvor vi så købte en surdej med hjem... Og så var det jo bare at passe barnet.

Man Anton lugtede ikke af Champagne men af sure bleer og det jeg bagte blev ikke som jeg synes det skulle....
Men jeg passede Anton hver dag og så en dag læste jeg på Emmerys hjemmeside at man godt måtte stille den i køleskabet, mens der stod i bogen at man ikke måtte.
- Nå. Men Anton kom på køl en uges tid. Så kom han ud fredag aften og blev lidt lun, hvorefter han blev fodret.... Og tænk nu lugtede han af Champagne...

Siden er det gået meget bedre med Anton... Jeg bager et par rugbrød om ugen og er ved at få styr på hvordan det er nemmest med kernerne og surdejen...
En gang imellem bager jeg lysere brød....

Maltrugbrødet er godkendt af hele familien
Anton og jeg arbejder bedre og bedre sammen.... Men det kræver sin kvinde at passe på ham.

En opskrift på surdejen findes på Emmerys hjemmeside.

God bagelyst til jer.



søndag den 4. maj 2014

Så er der friskbagt

Jeg er vild med min nye bagebog, Den økologiske bager´ af Nicolai Halken Skytte fra Emmerys.

- Selv om jeg bøvler med surdejen. Vores voksne datter mener, at jeg bruger mere tid på at pusle om surdejen end hende.
Men hende (datteren) sætter jeg da ikke ind i køleskabet når jeg ikke gider mere.

MEN det tager tid at bage med surdej og jeg synes ikke det er helt nemt med de hævetider. Jeg skal jo ligesom på arbejde ind imellem.
 
Men jeg øver og øver. Nogle gange går det godt og andre gange... Ja, mindre godt.

Så nu får i lige nogle brødbilleder af nogle af mine forsøg...
  
Rug-hvedebrød med honning
 
Græskarkernebrød
 
e-brød
Jeg har altid gerne villet bage med surdej.... Men jo mere jeg har læst om det, jo svære synes jeg det blev.... Så jeg har forsøgt et par gange uden det er lykkes....
- Men nu vil jeg vinde.....over surdejen.
 
Har du en passion som du kæmper med??? Eller bare noget som du kæmper med?
 


torsdag den 1. maj 2014

Hjemmeavlede ærtespirer

Økologiske spirer.... Har jeg i grunden aldrig set at man kunne købe... Men så må man jo selv igang.

Økologiske ærter købt i `Forundringens Have`
Ærterne er ligger nu på en spirebakke og suger vand løbende op, de skal dog overbruset nogle gange
Her er det færdig resultat, lige til at klippe af

De smager dejligt og vi bruger dem som pynt på smørrebrød og salater eller bare til at pifte aftensmaden op.
Når man klipper skudene af lige over det første bladpar, ja, så skyder de igen.... Madspild... Nul. De kan jo bruges flere gange inden de kommer på komposten.
 
Nudelsalat med kylling, grønsager og ærtespirer, mums.